Followers

Wednesday, March 12, 2014

MH370 - what happened

MH370 - what happened:







MH370 - what happened

A plausible explanation for why MH370 "disappeared" and why we still can't find it.

MARCH 10, 2014

What happened to MH370?

Has anyone considered if the below FAA Airworthiness Directive could be a clue the MH370 investigation?



A November 2013 FAA Airworthiness Directive for the 777

http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2013-09-26/html/2013-23456.htm

SUMMARY: We propose to adopt a new airworthiness directive (AD) for

certain The Boeing Company Model 777 airplanes. This proposed AD was

prompted by a report of cracking in the fuselage skin underneath the

satellite communication (SATCOM) antenna adapter. This proposed AD

would require repetitive inspections of the visible fuselage skin and

doubler if installed, for cracking, corrosion, and any indication of

contact of a certain fastener to a bonding jumper, and repair if

necessary. We are proposing this AD to detect and correct cracking and

corrosion in the fuselage skin, which could lead to rapid decompression

and loss of structural integrity of the airplane.







Update 3/12, 16:43:

It has been brought to my attention that this specific Malaysian Airlines aircraft

“9M-MRO, the aircraft operating MH370, was not equipped with the SATCOM antenna affected by the airworthiness directive.”

However, this does not  discount the possibility that the aircraft flew for hours (on autopilot) after a decompression event. (The 777 had an early history of decompressions when the first planes were rolling off the assembly line in 1995.)

There may be other high-risk fuselage seams that could have worn out and affected radio equipment (and/or pressurization). There are also many low-level circuits, sensors, and valves related to pressurization could have malfunctioned. (e.g. Air/Ground sensors/circuits, an “air duct clamp”, etc.).

Ultimately, some type of decompression—slow or rapid—is still likely in this situation, given the lack of clear communication from the pilots.





[Updated] Summary: It seemed likely that a fuselage section near the SATCOM antenna adapter failed, disabling satellite based -  GPS, ACARS, and ADS-B/C - communications, and leading to a slow decompression that left all occupants unconscious. If such decompression left the aircraft intact, then the autopilot would have flown the planned route or otherwise maintained its heading/altitude until fuel exhaustion.

A slow decompression (e.g. from a golfball-sized hole) would have gradually impaired and confused the pilots before cabin altitude (pressure) warnings sounded. The also likely possibility of an extremely-rapid decompression is described toward the end.

Chain of events:

Likely fuselage failure near SATCOM antenna adapter, disabling some or all of GPS, ACARS, ADS-B, and ADS-C antennas and systems.

Thus, only primary radars would detect the plane. Primary radar range is usually less than 100nm, and is generally ineffective at high altitudes.

If the decompression was slow enough, it’s possible the pilots did not realize to put on oxygen masks until it was too late. (See Helios 522)

Also explains why another Pilot thirty minutes ahead heard “mumbling” from MH370 pilots.

 (VHF comms would be unaffected by SATCOM equipment failure.)

With incapacitated pilots, the 777 could continue to fly on Autopilot - programmed to maintain cruise altitude and follow the programmed route. Using the Inertial Reference System (gyroscope based), the plane could navigate without needing GPS.



Other thoughts:

The plane was [UPDATE: WAS NOT] equipped with cellular communication hardware, supplied by AeroMobile, to provide GSM services via satellite. However this is an aftermarket product; it’s not connected through SATCOM (as far as I know).

[UPDATE]: However, if the plane flew over or near land, then cellular connectivity is still possible.

Interestingly, 19 families signed a statement  alleging they were able to call the MH370 passengers and get their phones to ring, but with no response.

When Malaysian Airlines tried to call the phone numbers a day later, the phones did not ring. By this time, fuel would have been exhausted.

Note:  777 Passenger Oxygen masks do not deploy until cabin altitude reaches 13,500. Passengers were likely already unconscious by then, if it was a slow decompression. Also remember that this flight was a red-eye, most passengers would be trying to sleep, masking alarming effects of oxygen deprivation. No confirmed debris has been found anywhere near the search area, consistent with the plane having flown for hours after it lost radar contact.

[UPDATE 3/12]:



Issues of Decompression:







The flight probably did not experience an or “inflight breakup” or “explosive decompression” that caused the plane to just “fall out of the sky.”

Instead, it’s more likely that a non-catastrophic decompression  incapacitated the crew. It could have been a slow decompression. (This scenario is more likely if the “mumbles” observed by another MH pilot are legitimate.) It could have also been an extremely rapid decompression, forcing the lungs to exhale more rapidly than they are capable of. Either type of decompression makes it difficult for the crew to respond before becoming incapacitated.

This table from Carlyle shows that after a moderately rapid (2-6 second) decompression at MH370’s cruise altitude, the crew would have had only 30-45 seconds of useful consciousness unless they started oxygen breathing soon enough.



For all 3 types of (slow, moderate, extremely-rapid) decompression, there is substantial danger to the crew and passengers.



Provided the overall structure of the plane was still intact at the time of a decompression, the autopilot would have continued along the route autonomously. In order to descend to 10,000 feet, the autopilot must be commanded to do so or disengaged entirely.

So why does all this matter?

The aircraft may be at the floor of the East China Sea, Sea of Japan, or the Pacific Ocean thousands of miles northeast from the current search zone.  [UPDATE: Basically, it could be “anywhere”, and we need to use any available radar records to help figure it out. It could have turned in any direction and continued on for hours. This is where the Vietnamese/Malaysia civilian and military radars will help.]



Recommendations:

Investigators should obtain data logs from primary radars throughout mainland China that would have been along the planned route. They may be the best clue as to the trajectory of the aircraft.

Investigators should obtain all passengers’ cell phone log and location data. The timing of the last successful cellular connection (ring/SMS/data-packet) can predict how long the plane was in the air. iPhone/iOS location (GPS) data may be available from Apple if subpoenaed. Android location data may be available from Google.

Add a secondary search space to include a 300nm+ radius around Beijing, focusing on surrounding bodies of water. Using planned routing trajectory, known autopilot logics, fuel quantities, and weather patterns, it may be possible to define a smaller 50nm * 50nm search space. Consider running the above scenario in MH’s 777-200ER full flight simulator.

Boeing should provide expertise about fuselage/antenna seam reliability and autopilot/navigation logic, so as to help plot this second search space.

For Inquiries: mh370lost@gmail.com

8:36PM  |   URL: http://tmblr.co/ZdLK9o19nZlt6

(Notes: 171)   FILED UNDER: mh370 missing investigation












 777-200777-200ER
Passengers
Typical 3-class configuration
Typical 2-class configuration
Typical 1-class configuration

305
400
up to 440

301
400
up to 440
CargoTotal volume 5,330 cu ft
(151 cu m) includes up to
six pallets, 14 LD-3
containers, plus 600 cu ft
(17 cu m) bulk cargo.
same
Engines
maximum thrust
Pratt & Whitney 4077
77,000 lb
Rolls-Royce Trent 877
76,000 lb
General Electric GE90-77B
77,000 lb
Pratt & Whitney 4090
90,000 lb
Rolls-Royce Trent 895
93,400 lb
General Electric 90-94B
93,700 lb
Maximum Fuel Capacity31,000 U.S. gal
(117,340 L)
45,220 U.S. gal
(171,170 L)
Maximum Takeoff Weight545,000 lbs
(247,200 kg)
656,000 lbs
(297,550 kg)
Maximum Range5,240 nautical miles
(9,700 km)
Typical city pairs:
London - New York
Denver - Honolulu
Tokyo - San Francisco
7,725 nautical miles
(14,305 km)
Typical city pairs:
London - Los Angeles
Tokyo - Sydney
Chicago - Seoul
Typical Cruise Speed
at 35,000 feet
0.84 MachSame
Basic Dimensions
Wing Span
Overall Length
Tail Height
Interior Cabin Width
Diameter

199 ft 11 in (60.9 m)
209 ft 1 in (63.7 m)
60 ft 9 in (18.5 m)
19 ft 3 in (5.86 m)
20 ft 4 in (6.19 m)

199 ft 11 in (60.9 m)
209 ft 1 in (63.7 m)
60 ft 9 in (18.5 m)
19 ft 3 in (5.86 m)
20 ft 4 in (6.19 m)




'via Blog this'

Paparan ini adalah daripada mereka yang tidak diketahui latar-belakangnya melainkan ianya telah dipaparkan sekali didalam setiap tulisan.

Monday, March 10, 2014

Mega Channelz: PESAWAT MH370: 'RED FLAG' ATAU 'FALSE FLAG'?

Mega Channelz: PESAWAT MH370: 'RED FLAG' ATAU 'FALSE FLAG'?:







1. MUQADDIMAH

Lihatlah insiden MH370 dengan pandangan matahati. Jangan terbuai dengan naratif huru-hara yang sedang disogokkan kepada anda supaya anda tidak melihat percaturan sebenarnya.

Anda sedang berhadapan dengan musuh-musuh yang tersembunyi dan sangat pakar dalam operasi false flag. Saya sudah acapkali menekankan kepentingan Malaysia dan perairannya. Hari ini kita melihat mereka maju setapak lagi dan dengan mudahnya Malaysia diheret ke persada kacamata dunia atas sebab-sebab yang tidak diingini, bersama pihak-pihak yang berkepentingan.


Imam Tirmidzi meriwayatkan dari Abi Sa'id ra dari Nabi saw bahwa baginda bersabda: “Takutlah kamu kepada firasat orang mukmin, kerana ia memandang dengan cahaya Allah Azza wa Jalla.” (HR Tirmidzi)

Kemudian baginda membaca ayat: "Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kekuasaan Kami) bagi ‘mutawassimin’ (orang-orang yang memperhatikan tanda-tanda)." (QS Al-Hijr: 75)


'via Blog this'

 Johor Today

Sunday, January 19, 2014

HIV DISEBARKAN DALAM MAKANAN DALAM TIN?

Betulkah kawan dapat dari Whatsapp?
- AMARAN !!!     drpd Radio 1 fm, telah disahkan dari kerajaan Thai..          notice kecemasan: jgn mkn makanan dlm tin terutamanya buah2an dari thailand. didapati ada 200 lebih pembawa HIV yg di arahkan ketua mereka untuk mencemari produk kilang makanan dlm tin dgn darah mereka. maklumat telah di sahkan oleh kerajaan pagi ni. demi memastikan tiada orang terkena jangkitan selepas memakannya, berbagai jenis makanan dlm tin telah di asingkan dari rak di supermarket, spt longan, lychee, rambutan dan puding mangga.          Sebarkan info ini pada orang yg anda sayang..          Pencegahan lebih baik dari mengubati!          Tolong jgn ambil @ beli makanan dlm tin dari Thailand !!!          Sila ambil PERHATIAN !!!!!!  sila sebarkan

Itulah dia.. ada komen?

Fikir dahulu baru percaya ye!

Kerajaan Brunei menafikan berita ini..

https://m.facebook.com/BeritaBrunei/posts/427976823977895

Tuesday, January 29, 2013

Tahun Hijrah Converter

Tahun Hijrah Converter:

KETAHUI UMUR DAN TARIKH LAHIR ANDA 
DALAM TAHUN HIJRAH


'via Blog this'

Nilai duit lama « Ammbiz Corner

Nilai duit lama « Ammbiz Corner:


Comments
  1. ahmad fadzli says:
    saya ada pertanyaan tentang duit syiling Rm 1 30 tahun kemerdekaan malaysia berapakah nilainya sekarang
  2. ammbiz says:
    dari makliumat kawan saya nilai kalau UNC , dlm rm 15.00 jer
    • xiannasa says:
      Saya mengikuti perkembangan nilai harta dalam minda manusia. Sebenarnya simpanan kita tu tak ada nilai. Nilai itu hanya dibuat oleh manusia untuk tujuan memudahkan pertukaran barang. Sebagai contoh, ebuah kereta baru bernilai untuk digunakan, mampu bergerak jauh, laju, selesa, mempunyai lebih ciri-ciri keselamatam. Sebuah kereta lama boleh digunakan untuk dijual sahaja, pembelinya yang terpendam rasa mementingkan kepuasan diri, ego, nafsu dan sedar memliliki kelainan dari orang lain. Fikirkan
    • jagat says:
      hye bro sy ada duit 50 rm yg trbaru tpi sy dapati duit tu lain sbb ada lambang 50 thn mrdeka. klu nk jual dlm duit antik berapa nilainya? dmna tmpt sy nk jual? mntk tlg bro tlg bgi sy jwbn tlg bg num phon skali klu ada tq.
    • azizi says:
      ade duit usd 100 000 brminat contact 0172129625
    • azliamie says:
      kalau 50 sen tahun 1976.berapa harganya bro
  3. man says:
    sy ade simpan duit 1 dollar mcm saudara..ingin mjual klu ade sape2 ingin beli sila email sy..
    • Awang says:
      Saya berminat jugak duit lama nih. Brp sedara nak jual? Kalu pdn dgn harganya sy beli sebagai koleksi. TQ. Hrp dpt respon.
      • faez says:
        saya ade beberape keping duit lama 130tahun keatas…berminat nk jual…suadara berminat x?? call or msg kt nmbr 0147127015….emeil kt atas 2 dh xderk dh just tlis jer…
      • zamri says:
        sy ada duit syiling rm1 thn 71 n duit syiling rm1 25thn merdeka,gmbr tuanku abd rhman,ade sesapa nk bli x.kna ngn hrgala.klu brmnt kol 0139296449 zamri
      • azman says:
        ingin menjual wang british malaya borneo 5 cent ,10 cent 1st july 1941…open rm2000 still in good condition. minat sms 0126154696 / man
      • muhammad saifullah jusoh says:
        saya ada duit 20sen tahun 1948 untk djual..hrga blh drnding….saiful
      • fadhli says:
        saya ada duit syiling yasin 9 .lau berminat bleh pm saya . 0145090962 -lie
      • ady says:
        sy ada duit kertas lama,rm 1,5,20.cll 0129099156,hrg blh runding
      • Ct nurjalina says:
        Sy ada duit lama 50sen t’belah siring..sy nak menjual nya..sila cll 0178384428
      • wan syahril says:
        saya nk letgo koleksi sy..25pcs..mcm2 negara..usia 100-200tahun..mslh dlm perniagaan. berminat sms 0179181846
      • saya ade simnpan dwet 50 sen tahun 1967
      • azhar says:
        sye ada duit 50cent 1967 n 1 cent 1945.. klu berminat call or msj 0175705622
      • aim says:
        selamat tengahari encik awang..saya pun ada duit2 syiling lama antaranya 1cent 1962 malaya and british borneo belakang lambang 2 keris kalau berminat sms d no 01769932364.
      • iqmal says:
        saye ade duit 1cent queen victoria tahun 1901 harga rm 250.00
        duit syiling 1ringgit yg tebal dan besar tahun 1971 harga rm 300.00
        banyak lagi koleksi2 yg menarik..
    • NADYA says:
      sy penjual brg2 antik dan duit lama.
      sy ade koleksi duit jepun pokok pisang, boleh dibeli dgn harga RM100.00 sahaja..
      duit syiling 50 sen tahun 1967 dan 1968 juga ada..tapi harga agak tinggi 50k..jikan berminat boleh hubungi saya 017-6346269
  4. jim says:
    sya ada duit syiling james brooke 1sen, e2 duit btl2 wujud ka?..
  5. ammbiz says:
    duit 1 sen tu memang wujud dan memang rare skg nie
    • sy ada duit yasin 7,ada
      t0y0l pegam t0mbak kiri
      kanan belakng dia tulis
      yasin 7x…dan duit zaman
      britsh 1sen yg 4segi,dan
      5sen yg bulat,n ada duit
      kiang nan drag0n,dan duit
      50SEN 1967 YG ada
      l0ngkan kt tepi tu,sy nak
      jual satu persatu,sempena
      2012 nie…BERMINAT,C0L
      SY..FAIZAL,0148687126…
      ATAW IMEL SY NIK
      PUTERA FAIZAL
      AYYISAA,ADD JEW.


  1. mussalman says:
    salam 1 malaysia….. ingin menjual duit 10 sen 1972 rm 8k sahaja,lokasi di melaka, 50 sen 1975 5k sahaja… 017-2189628
  2. saya ada duit syiling KING GEORGE VI EMPEROR 1/2 SEN…cuma RM15k 3 keping..berminat bleh kol 01119817961…TERENGGANU
  3. aquew collecter says:
    saya ada duit rm50 tandatangan aishah n syiling 20sen tahun 1967, 1968, 1973, 1976, 1977, 1980, 1982 dan 1988 dan saya juga ade koleksi syiling 10sen tahun 1976, 1981 dan 1988.. terdapat juga koleksi 10sen dan 20sen…berminat sila email ke antaremail@yahoo.com…atau kol ke no 013-6900731…sape cepat die dapat..
  4. Opie says:
    saya ada duit syiling 50 SEN tahun 1967 terbelah …duit syiling SERINGGIT lama (bulat) tahun 1971 …1 dollar EDWARD VII KING & EMPEROR tahun 1908 dan KERIS TEMBAGA kuning lama ..berminat call 0176993977
  5. ireen says:
    BERAPEKAH NILAI DUIT SYILING PERINGATAN MALAYSIA BERNILAI 25 RINGGIT TAUN 1984
  6. cikrianna says:
    saya ada duit RM 1 SINGPORE lama and RM 1 MALAYSIA lama(GABENOR ISMAIL MD ALI).. siapa2 mahu beli sila emailriannaellysha@yahoo.com
  7. aim says:
    salam kepada semua..saya ada duit syiling 1cent 1962 malaya british borneo,1sen 1967 parlimen,1sen 1979 parlimen,1sen 1982 parlimen,1sen 1986 parlimen,1sen 1987 parlimen,1sen 1988 parlimen,1cent singapore 1981,1cent singapore 2000,1cent singapore 2001,5sen 1973,5sen, 5sen 1982,5cent singapore 1989,10sen 1967,10sen 1968,10sen 1973,10sen 1976,10sen 1978, 10sen1979,10sen 1981,10sen 1982,10sen 1983,20sen 1967,20sen 1976,20sen 1977,20sen 1979, 20sen 1980,20sen 1981,20sen 1988,20cent sngapore 1987,20cent singapore 1990,50sen 1971,50sen 1984,$1 1971,$5 1971,50 new pence elizabeth 11 D G REG F D 1969,50 PISO REPUBLIKA NG PILIPINAS 2002 belakangny bangko sentral ng pilipinas 1993,(^)dan bebarapa keping syiling thai,cina,dan korea sekiranya sapa berminat sms je d talian 0176993264 OK..
  8. mior shahrial says:
    saya ada sekeping syiling lama berusia 200 tahun syiling gratia tahun 1802.. jika berminat untuk membeli hubungi saya email: mieda_8783@yahoo.com.my atau 01112991536
  9. jenab says:
    saya ada duit siling malaysia 50 sen terbelah di tengah dan duit siling satu ringgit malasia saya nak jual rm 2000 siapa nak beli hubungi saya di 0109466073
  10. DET says:
    Saya ada duit syling lama 1825 penang contac no 0174293574
  11. SHARIF says:
    SAYA ADA DUIT RM1 KERTAS TAHUN 1959 UTK DI JUAL..SESIAPA YG BERMINAT BOLEH HUBUNGI NO YG TERTERA 0179101827 (MAN)
  12. didi mona says:
    aku ada duit 5cen duit kertas lama tahun 1941
  13. honda bulat says:
    saye ade 2 keping rm 1 lame, thn bile x tau….berape harga pasaran ek?
  14. Asslam says:
    Sy ada syilling emperor king george keempat 1943.. Saya mahu jual dgn harga rm200.. Jika berminat email saya
  15. zuki sham says:
    saya ada duit syiling yang macam dalam gambar ini untuk di jual….mesej saya atau call di….01399768254….0174097643…..
    http://1.bp.blogspot.com/_vASWRip19yY/Sq47ZO48SeI/AAAAAAAAABc/fgQQHtSmWB8/s1600/DSC01136.JPG
  16. Suhaimi says:
    SAYA AAD BEBERAPA DUIT SYILING LAMA TAHUN 1870 DAN LAIN2 LG..JIKA ADA YG BERMINAT SILA HUBUNGI SAYA 012-2573565…
  17. MOHD FADZIR says:
    Bro….sya ade byk koleksi duit lama utk dijual…duit japaness dan malaya state…duit RM10 gmbr kerbau punyer tu..duit syiling tulisan jawi thn 1820….harga boleh dirunding…mahu keterangan lanjut…call me >> 013-5929357 =)
  18. ZAM says:
    KOLEKSI SYILING LAMA UNTUL DIJUAL , HARGA BOLEH DIRUNDING . DUIT SYILING SERINGGIT RM1 LAMBANG TUNKU ABDUL RAHMAN , SERINGGIT LAMBANG KWSP , COIN KING GEORGE 5 DUIT PETAK 1920 DAN KING GEORGE 6 TAHUN 1943 , DUIT SYILING 1845 , DUIT SYILING CINA BERLUBANG DI TENGAH DAN MACAM2 LAGI. HARGA BOLEH DIRUNDING CALL/SMS ZAM 017-6848424. SERIOUS BUYER ONLY .
  19. adie says:
    saya ada duit rm1 rancangan malaysia ke tiga tun abd razak tahun 1976 nak tanya berapa agaknya harga pasaran kalau dijual
  20. ctsara says:
    saya ada duit syiling 1 ringgit.. tahun 1901.
    ada sesiapa berminat boleh pm saya.
  21. Nazri Bye says:
    bro aku duit syiling 50 sen tahun 1967,ade 3 keping…jenis terbelah…nak beli? 0176023532:en mat..
  22. Nazri Bye says:
    duit rm1 1971 (syiling) dan rm 1 tembaga…0176023532
  23. zila says:
    sy de duit span thn 1804….nk jual mcm mne ea?
  24. tilung says:
    sya ada duit syiling lama jepun, duit ketas malaya one dolar 1943, duit syiling ppuan tua bawa tongkat dan banyak lagi….nk cl me 0198348597
  25. ady says:
    sy ada wang kertas rm1 lama FT4108814 total angka tidak lbh 20,angka cantik.boleh d jadikan ibu duit.harga rm5000
  26. ady says:
    sy ada wang kertas rm1 lama FT4108814 total angka tidak lbh 20,angka cantik.boleh d jadikan ibu duit.harga rm5000 call sy ady 0142129675
  27. ady says:
    ady 0142129675
  28. ady says:
    wang rm1 lama CT3013661 jumlah genap 20 y di cari untuk di jadikan ibu duit (rm10000)
  29. nana says:
    saya ada 50 dollars 1953~
  30. muhamad khamro alias says:
    salam sy ada duit syiing rm25….sesiapa nak beli cantact sy….014-675 327, khamro…sila buka harga.
  31. muhsin bin ahmad says:
    saya muhsin adaq memiliki wang syiling 1/2 sen tahun 1916(george king and emperor of india) agak-agak berapa boleh jual?
  32. Lan says:
    Salam , boleh saya tau nilai Duit $1 dollar Malaya ( tahun 1941)?
  33. jenniser jazz says:
    saya baru menjumpai syiling raja brooke bernilai 1sen….tahun 1870…. dan tahun 1927, 1929 dan 1930….tetapi saiz syiling tersebut tidak sama dengan syiling yg dikeluarkan pada tahun 1870….saya nak tahu nilai artifak ini….sesiapa berminat sila call 0138820891….tq
  34. iqmal says:
    saye mempunyai syiling 1ringgit malaysia pada tahun 1971..
    sesiapa yg berminat sila hubungi saye 0132800345
    bnyk lagi koleksi2 duit lame yg saye simpan..
  35. tengku says:
    ade sape2 tahu nak jual syiling lama kt mane?
  36. Muhamad says:
    Asalam,
    Sesiapa berminat utk membeli duit kertas Kerbau $1 tahun 1957 & $10 tahun 1961. Sila email hmhy2k@hotmail.comatau sms 6738196650.


'via Blog this'

www.planlulus.com